Eben

Eben er et norsk merke med base i nordlandsbyen Bodø. Merket ble dannet i 2013 og det er den norske designeren Elisabeth Benonisen som står bak. Hun har jobbet som designer i London for Giles Deacon, men så valgte hun altså å komme tilbake til hjembyen.

Spennende materialer

Elisabeth ønsket å bruke materialer som kom fra regionen og gjøre det om til tilbehør av høy kvalitet. Resultatet var vesker og tilbehør laget av blant annet fiskeskinn, et ganske bærekraftig og ganske eksotisk alternativ. Kolleksjonene fra Eben består av vesker som er anvendelige og tidløse. Nye design med nye farger kommer til litt etter litt, så du kan godt kalle dette «slow fashion».

Alle produktene som får lov til å være med i kolleksjonene til Eben er laget for hånd. De er enten laget av lakseskinn eller okseskinn. I kolleksjonene finnes det både clutcher, tote bager, skuldervesker, weekend bager og annet tilbehør.

Hjemmekontor og verksted

Det tar tid å tjene penger på å være designer i Norge. Spesielt når man driver alene uten ett annet og etablert navn i ryggen. Hos Elisabeth er det ikke annerledes og derfor jobber hun med Eben hjemme i leiligheten sin, som da også huser både hjemmekontor og verksted. For å klare brasene jobber Elisabeth som sykepleier ved siden av jobben som designer av Nord-Norges kuleste vesker og bager.

Sykepleieryrke ble valgt ut fra et behov om et trygt yrke. Men, da hun var blitt 25 innså hun at hun enten måtte glemme drømmen om å jobbe som designer eller gå for den, og heldigvis for oss valgte hun å gå for den drømmen.

Giles Deacon i London

Elisabeth startet dermed på Esmod, den anerkjente moteskolen som ligger i Oslo. Utdannelsen tar tre år og praksplassen sin fikk hun hos Giles Deacon i London. Etter ett år i lære fikk hun tilbud om fast jobb på samme sted. Dessverre for London lengtet Elisabeth hjem til Norge, nærmere bestemt den nordlige delen og hjembyen Bodø. Da hun kom hjem var det først viktig å finne ut av hvilke støtteordninger som fantes, og dernest finne ut av hva hun skulle designe. Det måtte være noe som hun kunne lage alene og som på en eller annen måte kunne være forankret i landsdelen hun kom fra. Dermed falt valget på vesker laget av spennende og unike materialer.

Eben veskene lages av lakseskinn, et materiale Elisabeth mener er like holdbart som okseskinn. Skissene og prototypene til hver eneste kolleksjon lager Elisabeth hjemme i leiligheten sin. Selve produksjonen foregår i Estland. Skinnet som brukes blir foredlet i Estland og på Island.

Eben veskene selges per i dag hos butikken Royal Sko i Bodø samt hos Høyer i Haugesund. I tillegg har Eben selvfølgelig også sin egen nettbutikk der alle som vil kan kjøpe veskene som designes.

Forhåpentligvis får Elisabeth og Eben-veskene den støttespilleren de trenger for å kunne satse på fulltid med design av disse veskekolleksjonene i spennende og unikt materiale. Bruk av disse unike materialene er både bærekraftig og spennende. Det er det som skal til for å få norsk mote ut i verden. Nettopp dette unike er det som gjør at folk legger merke til oss!