Frislid

I 1946, rett etter krigens slutt, ble Frislid Konfeksjonsfabrikk etablert av Alf Frislid. Lokalene på Nordfjordeid ble raskt for små og i årene som har vært etter etableringen har det foregått stadige utvidelser. Fabrikken ble utvidet i 1974, og også to ganger senere.

Produksjon til utlandet

I likhet med mange andre har også Frislid flyttet produksjonen sin til utlandet. I Norge er det nå bare administrasjonen igjen samt avdelingen for design. I tillegg befinner også det største konfeksjonslageret i Skandinavia her, målt etter figurer og størrelser. Det finnes også en liten maskinpark slik at kunder som ønsker endringer kan få dette raskt og enkelt.

Frislid kjøpte opp varemerket Sunde i 2009. De har bukser til herrer som sin spesialitet. Med dette oppkjøpet ble Frislid en total leverandør av alt det en herre trenger å ha i garderoben. Ved siden av Sunde er Frislid også distributør av merket Turo Tailor. I dag er for øvrig Frislid eid av det finske merket Turo Tailor.

Produktene til Frislid

Frislid er stolt av sitt store utvalg og det beste av alt er alle modellene de har helt og holdent kan lages etter kundens ønsker. Produksjonen tar rundt tre uker, mens varer som er på lager kan leveres med en gang. Dette er kategoriene Frislid har klær i:

  • Bryllup -og festantrekk
  • Dress og dressjakker
  • Benklær

Ved siden av dette kommer skjorter, ytterjakker, frakker og kapper. Som allerede nevnt, alt en herre trenger å ha i garderoben.

Konfeksjonsplagg skal tas vare på, og på nettsidene til Frislid vil du finne en rekke gode råd om hvordan dette skal gjøres. Blant annet anbefales det at du ikke fyller lommene med tunge ting, som lommebok, da dette kan ødelegge passformen. Klærne skal ikke vaskes før de er skitne og da skal de helst renses. Tar du vare på plaggene dine har du faktisk både en bærekraftig og svært miljøvennlig garderobe.

Konfeksjon – hva er det?

Konfeksjon er ganske enkelt klær som produseres i massevis. Det vil si at en og samme modell lages i flere størrelser. Masseproduksjonen foregår i fabrikker, og er ellers en direkte motsats til skreddersydde klær. Konfeksjonsindustrien fikk et godt rotfeste i Norge fra og med begynnelsen av 1900-tallet og det var Isfjorden i Romsdal som skulle bli konfeksjonsindustriens vugge. Her finner du også Konfeksjonsmuseet, som ligger i Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk. Åstedet er Isfjorden i Rauma og fabrikken har blitt en del av Romsdalsmuseet. Her kan du lære mer om den norske konfeksjonsindustriens historie.

Det var handelen med klær og sko til Nord-Norge som førte til at det vokste opp en rekke små og større konfeksjonsfabrikker i Romsdal. Da Trondheim og Bergen mistet eneretten på handel med vår nordlige landsdel, var det fritt frem for andre. Skreppehandlerne handlet med vadmel og etter hvert kom det frem mange skreddere. Disse lagde klær som ble tatt med nordover og solgt i en organisert handel. Det hjalp også at loven som forbød handel med ting du ikke selv hadde produsert forsvant. Handelen med klær og sko til Nord-Norge varte helt frem til andre verdenskrig, altså rundt 1940.