Hvordan kan norske designere nå verdenstoppen?

Det er tøft i motebransjen enten vi snakker om den norske eller den internasjonale. Det er mange om beinet og det skal litt til for å skille seg ut og bli lagt merke til. Noe av det handler om flaks, det vil si at de riktige folkene legger merke til deg og anbefaler deg videre på en eller annen måte. Det andre handler om at dersom du ikke har et godt produkt, så er det ingenting som hjelper.

Å produsere kvalitet

Norge er et dyrt land å produsere noe i. Derfor er det slik at mange designere enten får tingene sine produsert i lavkostland eller de gjør alt selv. Det er fordeler og ulemper med begge deler og det hele handler vel mer om kapasitet, hva man vil at merke skal stå for og hvor store man ønsker å bli.

Uansett hva du velger er det viktig at du velger kvalitet og særegenhet. Det nytter ikke å produsere den samme vesken som Michael Kors eller den samme jakken som Chanel. Du må gi din kolleksjon noe unikt, noe som skiller den ut fra alle andre og gjør at den blir lagt merke til. Det må være en grunn til at forbrukerne skal kjøpe deg i stedet for et utenlandsk og velkjent merke.

Norsk unikhet

Mange av de designerne vi har i dag er flinke til å ta i bruk det norske og særegne. Det handler om valg av materialer samt bruk av natur og andre norske tradisjoner. Kunnskap er også viktig. Helly Hansen og mange andre designere av sportsklær og turklær har tatt i bruk kunnskapen vi nordmenn sitter på når det kommer til hva som fungerer ute i naturen, enten vi snakker om kalde eller varme temperaturer. Det gir plaggene en eim av profesjonalitet. Alle vet at når det kommer til uteklær så vet nordmenn hva vi snakker om. Denne kunnskapen og innsikten må vi også bringe med oss inn designet av andre typer klær og tilbehør.

Kjendiser og andre trendsettere

Mange kjendiser lager egne kleskolleksjoner eller er gjestedesignere hos eksisterende kleskolleksjoner. Dette kan noen ganger gi merket et skikkelig løft og bidra til at flere og nye kunder får øynene opp for akkurat dette klesmerket. Det er liten tvil om at det ofte er slik at dersom en kjendis har fått øynene opp for et merke, så følger mange flere etter. Dette gjelder jo også utlandet. Det er flere norske merker som har fått et skikkelig løft av at en internasjonal kjendis har oppdaget og tatt i bruk et plagg eller et tilbehør.

For at norske designere skal nå verdenstoppen kreves det en rekke ulike ting, slik vi allerede har vært inne på. Det som lages må være av høy kvalitet og det må være unikt og lett gjenkjennelig. Samtidig må presse og motebloggere velge å skrive om norsk mote, slik at den blir hevet opp og frem. Videre må det nok en dose kjendiser til, eller litt annen flaks som gjør at de som følger etter trendsetterne også velger den norske moten fremfor noe annet.