Om Bjdesign.no

Mote, hva er nå det? Mote er et ord som betegner den stilen som er moderne der og da. Det er et ord som for det meste brukes om klær og sko samt tilbehør, men som egentlig dekker alle områder der oppfatningene endrer seg etter kort tid. Mote kan handle om musikk, kunst, design eller slike ting som humor, politikk, navn eller mat.

Stammer fra Frankrike

Odet mote kommer opprinnelig fra det franske ordet «mode», som betyr noe slik som «den rådende smak og stil». I likhet med mange andre ord kommer dette også egentlig fra latin. Det latinske ordet i dette tilfellet er «modus» som betyr «måte». Dette betyr igjen at mote egentlig handler om noe som på en eller annen måte blir uttrykt. Ordet «mote» er altså utledet fra fransk, og det er kanskje heller ikke så rart at den ledende motebyen i mange, mange tiår har vært Paris. Her finner du motehusene Christian Dior, Coco Chanel, Pierre Balmain og mange flere. Til og med Norges egen moteskaper Per Spook har jobbet her. Han åpnet motehuset sitt i 1977 og la det ned i 1995. Designeren, som ble født i 1939 jobber fremdeles med nye kolleksjoner.

Bjdesign.no

Bjdesign er en nettside om nettopp mote, men vinklet på Norge og norsk mote. Her finner du artikler om Pia Tjelta og hennes motesatsning, om Oslo Runway samt noen tanker rundt dette med hva norske designere må gjøre for å komme til topps også på den internasjonale arenaen. I tillegg kan du lese om fire vidt forskjellige norske moteskapere. Vi har artikler om Eben som holder til i Bodø og lager vesker av lakseskinn og om Frislid som er en ekte konfeksjonsbedrift. Du kan også lese om Aphru. Deilig mote for deg som ønsker å være både stilig og komfortabel. Med base i Italia tar de norske kvinner med storm. Sist men ikke minst, har vi også med en artikkel om Stryn-gutta som skapte Moods of Norway. Dette er et merke som har nådd langt utover norske grenser og deres traktorlogo har også kommet ut som vaffeljern.

Drømmen er at denne siden skal bli fyldigere med tiden og inneholde mange artikler og presentasjoner av norsk motebransje og av norske designere. Det er jo langt flere å ta av enn dem vi har presentert her til nå. Vi jobber med saken, og artikler produseres fortløpende, så her er det bare å følge med fremover. Vi har satt mål av oss å bli den store siden for alle moteinteresserte. Det er ett hårete mål, men uten store mål og visjoner kommer man jo egentlig ingen vei!

Vi som står bak siden er en gjeng motegale jenter. Vi har, og gjør det fremdeles, drevet blogger og instagramkontoer som handler om mote. Noen av oss har det som en kjær interesse, mens andre av oss faktisk prøver å leve av det. Ikke overraskende kanskje, så har vi alle sammen hatt jobber i forskjellige motebutikker i Oslo.

Vi håper du vil like siden vår og at du her finner både inspirasjon og kunnskap om norsk mote og norske motedesignere.