Hva gjør du om du ikke lykkes som motedesigner?

Alle som drømmer om en karriere som motedesigner for verdenseliten vet at det er de aller færreste som lykkes. Bransjen er beintøff, og det krever lang mer enn bare engasjement og kunnskap. Verden er full av designere og kunstnere som brenner for sitt fag, men aldri lykkes med å nå ut til massene. Nå mener jeg ikke at du skal gi opp på drømmen din. På ingen måte. Verden trenger flere nytenkende designere som tør å prøve. Dette er kun ment som en liten vekker til alle som lar seg blende av drømmen om at det en vakker dag skal være dem som er hovedattraksjon under moteuken i Paris eller London. Du vet meget godt at det er et fåtall av nye, unge designere som klarer det, og for de aller fleste er det nærmeste vi kommer catwalken i Paris, blader som Vogue og andre.

Ikke gi opp på drømmen, men vær ærlig med deg selv

Vi bør alle ha drømmer. Det er ofte drømmer som får oss gjennom tøffe tider, og hverdagen for den del. Livet er for de fleste av oss ingen dans på roser, og vi har alle vårt å stri med. Det sagt, er det min ærlige mening at om du drømmer om å være motedesigner skal du selvsagt gå for drømmen, men du bør ha en backup-plan. Hva skjer om du bruker fem, åtte eller ti år på å følge drømmen, men det bare vil seg ikke? Du er helt sikkert dyktig, og det er fullt mulig at ditt unike uttrykk er nøyaktig hva bransjen trenger. Men det hjelper så lite om du ikke i tillegg til kunnskap og talent, har litt godt med flaks i tillegg. Jeg har selv drømt om å bli designer, og jeg har oppriktig prøvd hardt. Det ville seg dog ikke, og jeg måtte se meg selv i speilet og innrømme at jeg måtte finne noe helt annet å leve av.

Det var beintøft, og jeg har ikke gitt opp drømmen, men jeg har funnet andre kilder til å uttrykke meg på, og skulle noen like mine design er jeg selvsagt klar for utfordringen. Motedesign er dog ikke mitt hovedfokus lengre. Det jeg selv gikk gjennom, med selvransakelse og tårer, fikk meg til å tenke på alle dere andre designerspirer der ute som sitter i akkurat samme situasjon. Hva, om noe, kan jeg gjøre for å hjelpe dere?

Andre kreative yrker for designere

Det var ikke lett å skulle legge symaskin og tegneblokk på hylla. Jeg var langt nede, og det var ikke før en god venninne åpnet mine øyner for alle de andre kreative yrkene man finner der ute at jeg kom meg ut av sorgen. Jeg kontaktet en karriererådgiver og fikk en rekke gode tips til yrker hvor jeg kunne få utløp for både kreativitet og skaperglede. Om du har en bakgrunn som klesdesigner kan du søke nye muligheter innen reklamebransjen, som møbeldesigner, media designer, webdesigner, og til og med spilldesigner. Alle disse bransjene trenger kloke hoder, og alle er de voksende bransjer som kan se deg reise ut i verden, skape deg en ny karriere og få nye kontakter.

Personlig tok jeg kontakt med ulike selskaper og klarte med mye flaks, jeg skal innrømme det, å få meg en traineestilling hos en av Sveriges største spillutviklere. De produserer ulike spilleautomater og spill for nettcasinoer over hele verden, og overraskende nok hadde de også bruk for personer med min bakgrunn. Jeg var veldig usikker på om jeg hadde noe som helst å tilby dem, men det viste seg at det var langt flere likhetstrekk enn jeg hadde forventet. Jeg fikk brukt mine kreative evner og fikk et helt nytt innblikk i hvordan design krysser grenser og bransjer. I dag jobber jeg deltid for samme selskap, og det gir meg en enorm glede å utvikle spill som kan glede andre hver dag.

Så ikke gi opp på drømmen din, men tenke deg litt om og vær åpen for nye muligheter. De kan komme fra de mest uventede steder – det vet jeg.