Stor vekst i motebransjen

Det er spennende tider for den norske motebransjen, som opplever en stadig økende interesse. Interessen kommer ikke bare fra folk i Norge, men også fra det store utlandet. Mellom årene 2013 og 2014 var økningen mer enn 25 %. Det er ingen ting som tilsier at dette ikke skal fortsette. Den økte interessen er blant annet et resultat av at Norge for alvor har begynt å presentere seg internasjonalt.

Starter her hjemme før de ekspanderer

De fleste av de norske merkene som opplever en stor interesse fra utlandet, har først og fremst gjort seg kjent for publikum her hjemme og i resten av Skandinavia. Det som er i ferd med å skje er at konseptene til de norske varemerkene blir sterkere. De blir lettere å finne for både forbrukere og innkjøpere til klesbutikker. I tillegg øker både kvaliteten og kunnskapen, og det er noe pengesterke og moteinteresserte mennesker vil ha.

Store motemerker jobber sammen

Norwegian Fashion Hub er en organisasjon som er satt sammen av mange av de største og mest kjente norske motemerkene. Her finner du både små og store klesdesignere, som By Ti Mo, Moods of Norway, Tom Wood og Mardou & Dean. De har slått seg sammen på dette vises slik at de kan fremme en videre utvikling innen bransjen. De ønsker at norsk klesdesign skal være en næring som blir tatt seriøst, som er bærekraftig og skaper verdier. Dette er veien å gå for å sikre den videre interessen for norske klesmerker i både inn- og utland.

Grunnleggeren av konseptbutikken F5, Alexander Krystad Marthinsen, har et særlig fokus på norsk design. Han mener at det er nettopp samarbeidet mellom alle de ulike aktørene som jobber innen denne bransjen, som er det som skal til for at den positive utviklingen skal fortsette. Av denne grunn er Norwegian Fashion Hub et svært viktig tiltak. Slike bedriftsklynger brukes effektivt av andre bransjer og det er på tide at den norske klesbransjen følger med på motene også her.

Mer om Norwegian Fashion Hub

Dette er en såkalt næringsklynge, eller bedriftsklynge om du vil, for alle aktører innen den norske motebransjen. I 2014 fikk den Arena-status, noe den vil ha frem til 2017. Dersom du ikke visste det fra før, så kan vi fortelle at Arena er et program innen Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet.

Visjonen til Norwegian Fashion Hub

I likhet med de fleste andre organisasjoner som ønsker å ha livets rett har også denne både en visjon og et formål. Visjonen er at den norske motenæringen skal være en kommersiell suksess innen 2030 og at den skal være i verdenstoppen når det kommer til bærekraft.

Formålet er å sørge for at den norske motebransjen forblir nettopp en bærekraftig næring, som er seriøs og som skaper verdier. Den norske moten skal hjelpes frem til å bli en merkevare som det legges merke til over hele verden.

Vi har i de siste årene sett og hørt om internasjonale kjendiser som har oppdaget klær designet i Norge. Dette er viktig, for da får bransjen oppmerksomhet i media og dette igjen resulterer i at flere forbrukere hører om merkene. Men, det er viktig å ikke glemme forbrukerne her hjemme, som kan brukes som levende reklameplakater for flott norsk design.